четвер, 31 жовтня 2019 р.

Один день у Чорнобильській зоні

      Про катастрофу на ЧАЕС створено десятки фільмів, комп’ютерних стрілялок, пісень та книжок, але чи означає це, що українці реагують на Чорнобиль розумно і засвоюють уроки ядерної трагедії?  У будь-якому разі, постчорнобильсь-ку  молодь слід виховувати так, щоб слова "екологія" і "відповідальність" не були для неї чимось суто теоретичним.   Потрібно виховувати дітей у дусі відповідальності за загрозливі технології та розвивати в молоді екологічну свідомість.

Прип'ять: мертве місто

 Колишнє місто атомників, місто – пам'ятник трагедії. 50 тисяч людей вивезли звідси за якихось дві години. Адже Прип'ять, розташована всього за 2 км від АЕС, прийняла на себе головний удар.



Довгий час територія була закрита для сторонніх. Але з десяток років тому завісу привідкрили. У зону відчуження можна поїхати з екскурсією. Тепер це найбільш екзотичне місце для туризму на планеті.

У 10-кілометровій зоні 

У Зоні відчуження існує ще одна зона – 10-кілометрова. Найнебезпечніша. Саме тут спостерігається підвищений радіаційний фон, тоді як на решті частини Зони дозиметр веде себе спокійно. Щоб потрапити туди, необхідно перетнути Контрольно-пропускний пункт «Лелів». Після цього туристів везуть в Чорнобиль-2. Про перлину космічної розвідки знають далеко не всі.

 Дитячий садок у селі Копачі. 

Це зникле село на слуху. Воно сильно постраждало від радіації і його повністю стерли з лиця землі. Будівлі зносили і закопували бульдозерами разом з худобою... Вижив дитячий садок: місце для хоррора, в якому живуть одноногі ляльки з порожніми очницями. Горщики, зошити, залишки дитячих речей – черевички, туфельки, новорічний дощик, іграшки... Обдерті стіни, прогнила підлога, облізлі дитячі ліжечка... Туристам показують два місця біля дитячого садка, де радіаційний фон сягає високих значень. Праворуч біля входу у будівлю садка є дерево, біля якого дозиметр починає пищати, демонструючи 20 мікрозіверт (а норма – до 0,3).


 Чорнобильська АЕС
 Саме серце зони відчуження – той самий саркофаг. Зараз всі поспішають сфотографуватися на оглядовому майданчику, звідти відкривається вид на блискучу «арку» саркофага. Комплекс споруд настільки величезний, що робітники нагадують мурах. Вага цієї конструкції – більше 25 тисяч тонн, а висота арки – понад 100 метрів! В кінці 2016 року Чорнобильську АЕС накрили аркою. Радіаційний фон поблизу станції знизився в два рази. Всередину ЧАЕС теж пускають. 


Канал з водою з охолоджувального ставка АЕС – місцева легенда. А все завдяки тутешнім сомам-гігантам. Риба – радіоактивна, тому її ніхто не чіпає. Кажуть, тут мешкає 5–6 красенів, які сягають 2–3 метри в довжину. Щоб подивитися на гігантів, туристи принаджують розгодованих сомів хлібом – тож не забудьте взяти корм. Але припливає і безліч рибки поменше: влаштовує бійню за хліб. На розпитування про мутантів працівники станції – а саме вони часто виступають супроводжуючими – тільки посміхаються. Кажуть, і гриби, і яблука самих звичайних розмірів.

Сталкери: у пошуках чорнобильських монстрів 

У всьому світі завдяки відомій грі «S.T.A.L.K.E.R» геймери знають про Чорнобиль і Прип'ять. Вона настільки культова, що фанати потягнулися в Україну: побродити по зоні відчуження у реалі. Часом хтось намагається потрапити до Чорнобиля без всяких дозволів. Траплялося, що міліція за це випроваджувала із Зони іноземців, що ночами шукали у Прип'яті монстрів і зомбі.

Ці фото зроблені молодим юнаком, що разом із друзями відвідав Чорнобильську зону. Враження отримав незабутні. Цікаво для молоді побачити реальність, що зупинилась у 1986...

Немає коментарів:

Дописати коментар