пʼятницю, 10 березня 2017 р.

НАФТА ЙДЕ В ЗАБУТТЯ – ТЕСЛА ПОБУДУЄ МІНІМУМ П’ЯТЬ ГІГАФАБРИК
Теслі все ще треба два роки, щоб закінчити Гігафабрику-1 — неймовірно великий завод з виробництва літій-іонних акумуляторів біля Рено, Невада. Їі площа буде складати 1,4 млн кв. м., і це зробить її найбільшою будівлею у світі. Але це не зупиняє компанію від ще більших інвестицій у виробничі потужності. Було відомо, що у Європі буде знаходитися ще одна подібна фабрика, місце для якої стане відомо згодом. Але у недавній заяві компанія говорить, що побудує як мінімум п’ять Гігафабрик.
“Відбувається встановлення обладнання для виробництва Model 3 у Фремонті та на Гігафабриці-1. У січні ми почали виробництво акумуляторів для систем накопичення енергії, які матимуть такий же форм-фактор, як і батареї у Model 3,” говориться у листі до вкладників Tesla. “Пізніше цього року ми плануємо остаточно визначитися з локаціями для Гігафабрик 3,4 і можливо 5.”
Гігафабрика-2, як раніше називали майбутній завод у Європі, тепер є заводом SolarCity Gigafactory у Баффало, Нью-Йорк. Виробництво сонячних панелей для приватних будинків має початися у другій половині цього року.
Після того, як Tesla Motors об’єдналися із SolarCity, стало зрозуміло, що компанія має на меті домінування на ринку сталої енергетики. Для її досягнення Tesla вклалася у “сталий трикутник”: електромобілі, сонячна енергія (як приватна, так і комерційна), і акумуляція енергії. Ілон Маск зміг виростити свою компанію від майже банкрута до структури вартістю 30 млрд доларів, що вміло використовує економіку масштаба. Маск знає, що для того, щоб бути конкурентним із мейнстрімними автомобілями на викопному паливі та енергокомпаніями, його продукти мають бути кращими та дешевшими.
Ми з нетерпінням чекаємо 2017 року, бо плануємо значні покращення наших лінійок продуктів у транспорті, генерації енергії, та її зберігання,” пише Tesla.
“Ви не купите кращої машини за $35,000,” сказав Ілон Маск після початку приймання попередніх замовлень на нову модель — вже більше півмільйона до цього часу. Перша доступна модель Tesla почне виготовлятися у липні цього року. Починаючи з вересня, кожного тижня 5 тисяч машин буде сходити з конвеєра на півдні Фремонту, Каліфорнія. У 2018 році це число має подвоїтися.
На Гігафабриці-1 хоче виготовляти стільки ж літій-іонних батарей, скільки зараз виготовляють всі виробники у світі. І це тільки початок. Вже зараз маленька секція Гігафабрики-1, котра є закінченою десь на 14%, випускає готові PowerPack та PowerWall. Вони виходять на 35% дешевшими, ніж попередні моделі.

Немає коментарів:

Дописати коментар