середа, 23 листопада 2016 р.

0 90
Сьогодні, 23 листопада 2016 року, оприлюднено проміжний звіт за результатами опитування в рамках спільної ініціативи руху EdCamp в Україні та Міністерства освіти і науки України з дебюрократизації шкільної діяльності «Діти і папери: як досягти балансу в школі?».
«Водночас скасувати весь документообіг, як пропонують деякі учасники опитування, ми, звісно, не зможемо.  Але це дослідження показало нам пріоритети в напрямі дебюрократизації системи загальної середньої освіти, над якими ми працюватимемо найближчим часом», – пообіцяла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.
На момент закінчення в опитуванні взяло участь 6 399 учителів і 2 282 адміністратори освіти. І ось 5 цікавих фактів із проміжного звіту:
  • скорочений робочий день учителя «півдня і дома» виявився міфом. Згідно з опитуванням, учителі в середньому працюють 66 годин на тиждень (із яких на ведення документації йде 7), а адміністрація – 76 (із них на «папери» витрачається 12 годин);
  • кількість справ, яку в середньому налічує номенклатура сучасної української школи – 72. І, на думку опитаних, майже половина з них – 34 – є зайвими;
  • 70 % опитаних педагогів підтримали скасування без додаткового доопрацювання «Обліку дітей шкільного віку за територією обслуговування навчального закладу»; 62 % осіб з адміністрацій підтримали таку ж процедуру з «Планами та звітами з проведення виховних та предметних заходів»;
  • освітянам, віком від 50 років, притаманна більша віра у силу владної вертикалі, молоді ж освітяни значно більше вірять у місцеві, обласні органи влади та шкільні адміністрації як у реальних агентів змін із розвантаження;
  • для друку всієї необхідної документації в школах України за рік витрачається понад 60 мільйонів гривень.
За словами натхненника  руху EdCamp в Україні, голови підкомітету загальносередньої освіти Громадської ради МОН Олександра Елькіна, це дослідження мало на  меті знайти відповіді на три ключові запитання:
  • які саме папери найбільше заважають педагогу й адміністратору школи?
  • як змінити ситуацію?
  • від кого залежатимуть зміни?
«Наступний крок – це напрацювання конкретних пропозицій. Значна частина рішень щодо звітної документації приймається на місцевих рівнях, і не все залежить у цьому плані від МОН. Тож  варто супроводжувати імплементацію напрацювань робочої групи у пілотних регіонах, щоб потім масштабувати досвід на всю Україну. Вже є попередні домовленості щодо пілотування з Департаментами освіти Харківської і Львівської областей», – наголосив він.
Які рішення пропонують педагоги та адміністратори освіти щодо кожного конкретного документа? На що педагоги хочуть витрачати вільний час? Скільки ж дерев треба, щоб забезпечити документообіг у всіх школах України?
Знайти відповіді на ці та інші запитання, дізнатися більше про результати опитування «Діти і папери» можна у проміжному звіті.
Узяти участь у публічному обговоренні результатів опитування можна до 1 грудня 2016 року на Онлайн-толоці EdCamp Ukraine.
Інформація МОНУ

Немає коментарів:

Дописати коментар