вівторок, 7 лютого 2017 р.

Відкриття В'язовської може поліпшити якість зв'язку з  космічними супутниками

Українка Марина В'язовська отримала одну з найпрестижніших премій у галузі математики та розв'язала задачу, над якою математики всього світу билися 400 років.
Про це йдеться в сюжеті ТСН.
Премією Салема, яку тепер має українка, щороку нагороджують тільки одного молодого науковця за видатні дослідження. Марина В'язовська розв'язала задачу про пакування шарів у восьмивимірному просторі. Так звану задачу Кеплера розв'язали наприкінці минулого століття для тривимірного простору, але про більшу кількість вимірів навіть боялися думати.
"Багато людей дивилися на цю задачу, бо вона дуже приємна, як на мене, красива. Було багато підказок, щоб її вже ось-ось було можна розв'язати, і тут мені пощастило, що саме я змогла це зробити", - сказала математик. 
Над розв'язанням задачі Марина два роки працювала в Берліні. У неї невеличкий офіс, не має надпотужних комп'ютерів чи обчислювальної техніки - усі процеси відбуваються в голові. Марина В'язовська нині викладає в Берлінському університеті імені Гумбольта, хоча вона вихованка української математичної школи. Навчалася вона на математичному факультеті Університету імені Шевченка та майже одразу стала найкращою студенткою курсу.
"Математичний Нобель - це Філцевська премія, а  ця премія Салема це такий впевнений крок до Філцевської премії", - каже її науковий керівник Ігор Шевчук.
Він розповідає, що проблему пакування В'язовська починала досліджувати зі ще двома студентами їхнього факультету Андрієм Бондаренком та Данилом Ранченком, усі зараз працюють за кордоном.
"За кордоном легше влаштуватися на роботу, ніж у нас, бо у нас ідуть одні скорочення", - нарікає він.
Відкриття українських математиків може бути застосовано в програмуванні та зв'язку. Заступник міністра освіти, математик Володимир Ковтунець каже, що ці методи можуть поліпшити якість зв'язку з  космічними супутниками і зекономити десятки мільйонів доларів.
"Наприклад, які працюють на Марсі. Тривалість сигналу там 15-20 хвилин, з'являються шуми. Потрібно коди, які дозволяють виправляти помилки", - пояснює він.
Хоча вона і не пов'язує це прямо з премією Самела, тепер в українки вже є нові пропозиції з різних наукових центрів. Найпевніше, далі Марина В'язовська  поїде працювати до Швейцарії.
Нагадаємо, раніше українка Ольга Броварець зробила сенсаційне відкриття, що  дає надію на цілковите одужання від раку та багатьох інших хвороб, до яких призводять мутації. Більше читайте тут: https://tsn.ua/nauka_it/ukrayinka-rozv-yazala-vazhlivu-matematichnu-zadachu-yaku-ne-mogli-virishiti-400-rokiv-876608.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар